Vardagsrum – en inspirationsblogg

Inredningstips, färg, möbler, belysning

Hur välja tapeter till ett vardagsrum?

Written By: Cilla - Nov• 29•12

Eftersom vardagsrummet är ett viktigt rum där mycket tid spenderas så måste man välja tapeter med omsorg.

Det första steget är att bestämma syftet med vardagsrummet. Vad är det tänkt att rummet ska vara till för för typ av aktiviteter? Är det en plats där mest vuxna umgås? Eller är det snarare en lekplats för barn? Fungerar det enbart som ett vardagsrum eller finns där även en liten arbetshörna eller en säng?

Nästa steg är att fundera på formen. Är rummet fyrkantigt? Är det långt och smalt? Eller är det del av en öppen planlösning?

Dessa faktorer är viktiga för valet av tapeter.

 

 • Hur vill du tapetsera? Alla väggar? En fondvägg? Eller kanske stuckatur eller bård?
 • Vilken typ av tapet vill du ha? Mönstrad? Strukturtapet? Eller en enda stor bild?
 • Om du har barn kan det vara smart med en tapet som är lätt att torka av.

 

Temat för inredningen i vardagsrummet är mycket viktigt att ta hänsyn till när man väljer tapet. Modern inredning kräver moderna tapeter, lantlig inredning kanske kommer bäst till sin rätt med blommiga eller varför inte helt neutrala tapeter? Randigt med neutrala färger ger ett klassiskt maskulint intryck.

Färgen är viktig. Ljusa färger ger ett ljust vardagsrum. Medan varma, mörka färger gör att rummet ser mindre ut, men kanske också mer inbjudande och mysigt? Tänk efter hur solljuset faller på dagarna och varifrån solen brukar lysa in.

Ju mer komplicerat mönster och även vid väldigt strikta grafiska sådana är det viktigt att den som sätter upp tapeterna är hyfsat skicklig och kan passa in mönstret rätt.

Testa gärna i Photoshop eller på någon hemsida som kan visa hur rummet blir innan tapetsering så att ni kan få ett hum om hur det kommer att se ut.

Det här är ett snyggt mönster på tapet tycker jag.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Comments

 1. BelleBoo says:

  Hej!
  Jag har just öppnat en webshop där jag säljer mina egendesignade tavlor, med härliga budskap och roliga texter i lite shabby-chic-stil =). Nu är jag dock i det lite pinsamma skedet då jag försöker få folk att hitta dit, och därmed måste bomba folk med dryga kommentarer. Men kika gärna in; http://belleboo.se

 2. tapeter says:

  Tack för denna informativa artikel , nu är det lättare för mig att finna dröm tapeten.
  Hälsn Tove

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>