Vardagsrum – en inspirationsblogg

Inredningstips, färg, möbler, belysning

Den evigt populära fondväggen

Written By: Cilla - Nov• 14•12

Fondvägg är lätt att göra själv. De är särskilt populära i vardagsrum men även i alla andra rum i hemmet såklart. Att fixa en fondvägg brukar gå snabbt och kan gå på ett par timmar, så det kan helt klart bli ett spontanprojekt. ;) Det enda man behöver är färg, roller och maskeringstejp. Ingen större skada är skedd heller om du inte skulle gilla den, för den går att göra om (såvida du inte målat över mormors gamla antika tapet).

Förresten, för er som inte vet. En fondvägg är en vägg i t.ex. ett vardagsrum som är markerad, den kan t.ex. vara i en annan färg, men den kan också vara den enda väggen som är tapetserad. Eller har kakel. Oftast står färgen ut mer än den gör på resten av väggarna. Eller så kan det vara en fototapet. Den kan vara mörkare än resten eller i en helt annan färg som står ut mer jämfört med rummets övriga väggar. Därför vill man gärna ha fondväggen dit man vill att besökarnas blickar ska dras.

En fondvägg kan skapas där man har en läshörna, där man har tv- och tv-bänk, där man har en öppen spis, bokhylla eller liknande.

Vanliga färger på fondväggar i vardagsrum är rött om övriga vardagsrummet är vitt eller grått. Eller mörkgrått eller svart i ett rum som annars är vitt eller grått. Men låt inte de vanligaste valen hindra dig från att använda din egen kreativitet. Se bara till att färgen passar till möblerna och särskilt de som ska stå mot den väggen.

Om du väljer en varm färg som t.ex. gult, orange eller rött så kommer blickarna att dras till den först och den kommer att ge ett värmande intryck, som att man lockas att gå dit. Men tänk också på att en vägg i en varm färg kan se ut att vara närmare än den är. Därför kanske det inte är någon vits att måla korta småväggar eller sidorna på ett valv i någon av de här färgerna då det kan kännas instängt.

Den motsatta effekten får du med en kall färg. På så sätt kan du få ett kort vardagsrum att se längre ut eller ett smalt rum att verka bredare genom att göra en sidovägg till fondvägg och måla den i en kall färg såsom blått eller lila.

När du väljer färg kan du även tänka på hur solljuset brukar falla på dagar och kvällar, beroende på väderstrecket, så att det blir snyggt och passar även ur den aspekten.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Comments

 1. Johan Karlsfeldt says:

  Hej, var kommer den vita rygglösa soffan ifrån? Är på jakt efter exakt en sådan möbel!

 2. Linda says:

  Hej
  Jag undrar också vart du hittat den bilden på soffan eller om du vet vart den kommer ifrån?

  Tack för en super blogg
  Mvh
  Linda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>