Vardagsrum – en inspirationsblogg

Inredningstips, färg, möbler, belysning

Belysningens betydelse för välbefinnandet

Written By: Cilla - Nov• 08•12

Särskilt i Sverige är belysningen i ett vardagsrum oerhört viktigt. Tänk så många månader vi har det relativt mörkt här. Inte bara för att solen går ner tidigt på hösten och vintern utan också för att det kan vara rätt så mörkt även när solen är uppe. För att inte tala om alla vintrar utan snö – där kan vi snacka om mörkt. :)

IKEA:s belysningsexperter nämner i den berömda katalogen att man bör ha minst sju ljuskällor i ett vardagsrum. Sju? Är inte det lite mycket? kanske man tänker. Men fundera på saken och ta och räkna efter. Nu tänkte jag berätta om all min belysning som jag har:

 • Taklampa
 • Golvlampa (för övrigt en jäkligt snygg lyktstolpe ;) )
 • Bokhyllebelysning (vitrinskåp, utstickande hyllampa, lampor i hörnhyllan)
 • Plantlampa (alltså en lampa som sitter fast i jorden på en krukväxt, finns hos Clas Ohlson, superfint!)
 • Fönsterlampa
 • En läslampa på golvet

 

Se där, jag fick det bara till sex. Men samtidigt består ju faktiskt bokhyllebelysningen av hela sex spottar bara den.

 

Okej, alla som har en lyktstolpe i vardagsrummet räcker upp en hand!

Det viktiga är att belysningen sprids ut snyggt och praktiskt i hela vardagsrummet. Man vill kunna ha mysbelysning när man kollar på tv, man vill kunna ha halvljust när man har folk på fika, man vill kunna se när man läser (då krävs punktbelysning som fokuserar på just boken eller tidningen) man vill kunna tända ordentligt när man ska spika ihop en ny möbel eller dylikt. Tänk efter vad du gör i vardagsrummet. Läser, umgås, tittar på tv, sitter vid datorn, leker med ungarna? Ta de viktigaste aktiviteterna och tänk efter var någonstans i rummet dessa brukar ske. Ta sedan och tänk ut vilken typ av lampa som skulle passa just där och för det ändamålet. Fast glöm inte heller den “onödiga” belysningen. Mysigt ska det vara, det är jätteviktigt!

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

4 Comments

 1. Maria says:

  Hej. Vill gärna veta vart du fått tag på lyktstolpen! På jakt efter en det är ju så sjukt läckert! :) mvh maria

  • Cilla says:

   Hej! Jag kånkade hem den från Bauhaus. Den var väldigt billig. Finns säkert även på andra byggvaruhus. Man kan tillverka en egen fot i trä. Sen fixade vi en dimmer till den och köpte en riktig lyktstolpeglödlampa på Clas Ohlson. Ger ett mysigt orange ljus.

 2. Riri says:

  Hej! Ser snyggt ut och jag har alltid tänkt göra detta själv. :) Dock undrar jag hur du gjorde den egna foten?! Man vill kanske inte behöva göra stora hål i golvet! :P

  God jul!

  • Cilla says:

   Vi gjorde fast foten i några träbitar som gjorde att den stod stadigt på golvet. Man kan också göra fast den med ett snöre om den står lite bakom en soffa eller annan möbel ifall man är nervös att den ska ramla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>