Vardagsrum – en inspirationsblogg

Inredningstips, färg, möbler, belysning

Taklampa – plafond eller ej?

Written By: Cilla - Oct• 11•12

Här ska ni få världens bästa tips av mig: När ni väljer taklampa till ert vardagsrum, ta då inte en plafond som sitter tajt mot taket! Nu ska jag berätta historien om plafonden från helvetet.

I flera år hade jag letat efter en snygg taklampa. Jag ville ha något som passade till det övriga rummet. Det skulle helst vara något svart, lite gotiskt i gjutjärn. Med en specifik smak som min och ett vardagsrum som ser ut därefter kan det ta ett tag innan man hittar rätt. Men så till slut, på Haléns av alla ställen, hittade jag min drömlampskärm. Kanoners! Så jag beställde den. En plafond i glas med rustika gjutjärnsstänger runt omkring. Så snygg!

Men lamporna som man skulle ha i var liten sockel och sådana där avlånga, små ni vet (det här var innan energisparlampans tid). De gick sönder på en gång, eller ja, typ efter två dagar. Sen höll det på så, taklampan satt för nära taket helt enkelt och det blev för varmt för lamporna (även för 40 watt). Inte nog med det, det var otroligt jobbigt att byta lampa varje gång. Man var tvungen att bända isär gjutjärnen för att få loss den. Jag klarade det inte själv, min sambo fick alltid göra det och han var förtvivlad varje gång. Tänk också på hur otroligt viktigt det är att få ordentligt med ljus i vardagsrummet under de mörka månaderna här i Sverige! Läs mer om det här.

Det är lite konstigt att sådana här plafonder fortfarande får säljas. Allt jag kan säga är: Köp dem inte, hur snygga de än är! Inte ens energisparlampor klarar trycket, det blir för varmt för dem med. Och de är ju dessutom dubbelt så dyra. Utan i så fall en taklampa där lamporna får ordentligt med luft och inte värms upp mot själva materialet eller taket.

Jag önskar er en riktigt trevlig lampjakt!

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>